Publicaties

China en Taiwan

Hoe China tussen de politieke puinhopen aanstuurt op een nieuwe wereldorde; Instituut Clingendael; 23 februari 2024

Beijing lijkt zich tamelijk op de vlakte te houden in het Midden-Oosten, toch blijkt er wel degelijk een strategie te zijn die veel verder reikt dan de regio. Hoe ziet die er uit? Lees mijn interview met Ties Dams, geopolitiek expert en Chinakenner.https://www.clingendael.org/nl/node/17176The ... lees verder »

Beijing liet geen klans onbenut om de verkiezingen in Taiwan te beïnvloeden - De Groene 13 januari 2024

Met de overwinning van de democraat William Lai geven de Taiwanezen aan dat ze hun autonomie en de soevereiniteit van het eiland koste wat kost willen behouden. Ook al staat de verhouding met China nu nog meer onder drukfoto: Alex Chan Tsz Yuk / SIPA USA / ANP Het is in Taiwan voor het eerst dat ... lees verder »

China moet het Amerikaanse drugsprobleem aanpakken; De Groene 16 oktober 2023

China zou meer moeten doen om de internationale handel van grondstoffen voor de productie van synthetische drugs tegen te gaan, vindt Washington. Maar het is dweilen met de kraan open.Foto: Jon Michael Raasch - Philadelphia De VS klaagden begin oktober twaalf bedrijven en dertien personen aan in China; ze zouden zich schuldig ... lees verder »

'Bedrijven die investeren in China moeten niet zeuren als het misgaat'; De Correspondent; 8 september 2023

Bedrijven die investeren in China moeten zelf de risico’s dragen als het mis gaat. Bijvoorbeeld als China daad bij woord voegt en Taiwan probeert in te nemen.In Duitsland is de discussie hierover - aangezwengeld door de Europarlementariër Reinhard Bütikofer - in volle gang. Het ... lees verder »

China koopt kennis en invloed, óók in Nederland; de wet Vifo steekt daar een stokje voor. De Correspondent 16 juni 2023

Een nieuwe wet moet belangrijke sectoren in Nederland - de havens, energie, luchtvaart, het bankwezen - beschermen tegen te grote Chinese invloed. En als het aan De Europese Commissie ligt volgen er meer maatregelen. Foto: Chinese investeringen in NL; bron: RTL Nieuwshttps://decorrespondent.nl/14553/china-koopt-overal-kennis-en-invloed-ook-in-nederland-deze-wet-steekt-daar-een-stokje-voor/316f882a-6b22-01ee-0de6-a8c42df61141 De ... lees verder »

De Grote Geldschieter; De Groene 1 juni 2023

Veel landen kunnen hun schulden niet meer betalen. Sociale onrust en nieuwe vluchtelingenstromen dreigen. Nu ook China een grote kredietverstrekker is geworden, is schuldsanering nog veel ingewikkelder.https://www.groene.nl/artikel/de-grote-geldschieter imf-china-schulden1imf-china-schulden lees verder »

Hoe de EU worstelt met de Chinese honger naar macht; De Correspondent; 17 april 2023

... lees verder »

'Stuur vooral meer delegaties!'; De Groene; 24 november 2022

De strategie van afschrikking en de ‘stekelvarkentactiek’ moeten voorkomen dat China Taiwan aanvalt. Zonder internationale steun heeft dat echter geen kans van slagen. https://www.groene.nl/artikel/stuur-vooral-meer-delegaties PDF's van de tekst:taiwandefensieftaiwandefensief2taiwandefensief3 lees verder »

Het is nu al nodig om onze afhankelijkheid van China te verminderen; Volkskrant 26 oktober 2022

De Nederlandse regering en het bedrijfsleven moeten zich voorbereiden op een Chinese invasie van Taiwan. Daarom nu al te worden nagedacht hoe de banden met China zoveel mogelijk kunnen worden beperkt. Bron afbeelding: NOSTaiwanVK lees verder »

'We zijn totaal niet voorbereid'; De Groene; 5 oktober 2022

Meer dan ooit voelen jonge, geëngageerde Taiwanezen de dreiging van het autoritaire China. Het vertroebelt hun toekomst. ‘Nooit willen we leven onder Chinees gezag.’foto: An Rong Xu; NYT ANPEen statige vergaderkamer in het parlementsgebouw in Taipei is vandaag het domein van de Nationale Studentenbond. Twee vlaggen en een portret ... lees verder »

Leven als een rechteloze robot; De Groene; 7 september 2022

Als geen ander weet Li Ming-che wat de gevolgen zullen zijn voor mensenrechtenactivisten en bevlogen democraten in Taiwan, als het China ooit lukt om het land in te nemen: totale onderdrukking. De Taiwanese mensenrechtenactivist Li Ming-che (47) zat vijf jaar vast in een Chinese gevangenis. Hij verrichtte dwangarbeid voor het staatsbedrijf ... lees verder »

'Een oorlog is onvermijdelijk'; De Groene; 17 augustus 2022

De nasleep van het bezoek van Pelosi is in Taiwan voelbaar op vele terreinen. De Taiwanezen laten zich echter niet uit het veld slaan.In de haven van de stad Keelung in het noordelijkste puntje van Taiwan ligt een aantal imposante schepen van de kustwacht aangemeerd, en ook een fregat van de Taiwanese marine. Het terrein eromheen is afgesloten ... lees verder »

Taiwan verdient beter dan de positie van paria; 25 mei 2022

Volgens president Biden zullen de VS Taiwan verdedigen in het geval van een Chinese invasie. Maar de Taiwanezen willen meer. https://www.groene.nl/artikel/taiwan-verdient-beter-dan-de-positie-van-paria   Foto: Photo illustration by Slate. Photos by Drew Angerer/Getty Images, Carl Court/Getty Images, Kevin Frayer/Getty Images, ... lees verder »

Ook Taiwan houdt nu zijn hart vast - De Groene 11 maart 2022

China zal geen oorlog met Amerika riskeren door Taiwan aan te vallen, is de gedachte.Maar deskundigen zijn er nu niet meer gerust op. Taiwan moet nog meer investeren in een militaire capaciteit die een binnenvallende troepenmacht lang kan tegenhouden, vindt Ryan Hass van het Brookings Institution in Washington. Taipei moet de militaire dienstplicht ... lees verder »

'Red Roulette': Hoe een decadent sprookje verandert in een schimmig machtsspel; China 2025

Waar is Whitney? Whitney Duan wist als geen ander het corrupte Chinese systeem te bespelen en ze werd een zeer succesvolle zakenvrouw. Totdat ze in 2017 in Beijing werd meegenomen door de autoriteiten en verdween. Haar ex-man Desmond Shum - schrijver van het spraakmakende boek 'Red Roulette' - ontsprong de dans, ... lees verder »

China probeert Taiwan ook in Europa te isoleren - 25 januari 2022; De Groene

China tracht 'de afvallige provincie' Taiwan, steeds meer te isoleren. Zelfs ook in Europa. Chen Hsin Hsin - de Taiwanese 'ambassadeur' in Den Haag, die zo niet mag worden genoemd - hoopt dat de EU niet zwicht voor het machtsvertoon van Beijing. https://www.groene.nl/artikel/jonge-taiwanezen-voelen-zich-niet-eens-chinees lees verder »

Ook Nederland moet besluiten om geen officiële delegatie naar de Winterspelen te sturen - Volkskrant 9 december 2022

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-beijing-accepteert-geen-bemoeienis-dus-wat-denken-nederlandse-politici-uit-te-richten-op-de-chinese-skipistes~b4583951/ lees verder »

In de greep van Beijing; De Groene 25 november 2021

Het straatarme Laos is begin december een peperdure Chinese Hogesnelheidslijn rijker maar redt het niet zonder ontwikkelingshulp. Wat kan het Westen doen?https://www.groene.nl/artikel/in-de-greep-van-beijinghttps://www.clingendael.org/publication/de-greep-van-beijingfoto: Jessica Di Carlo lees verder »

Niemand is veilig voor Xi; De Groene 13 oktober 2021

https://www.groene.nl/artikel/xi-jinping-schuift-zijn-trouwe-dienaren-aan-de-kant Illustratie: Lau Ka-kuenFu Zhenghua is de man met bril en groene ster op het hoofd lees verder »

China en de Taliban; De Groene 2 september 2021

https://www.groene.nl/artikel/china-en-de-taliban-zijn-beste-vrienden lees verder »

'Ik wás geen activist. Maar ben dat nu wel.'; De Groene;12 mei 2021

De exodus uit Hongkong is in volle gang. Tienduizenden mensen hebben inmiddels een British National Overseas-visum aangevraagd. Ook Taiwan is populair. ‘Ik voel me schuldig omdat ik de strijd opgeef en mensen achterlaat die niet weg kunnen.’https://www.groene.nl/artikel/ik-was-geen-activist-maar-ben-dat-nu-wel Fotobijschrift: 29 ... lees verder »

Standvastige Tsai is de nachtmerrie van de CCP; Crowdblog China 2025; 7 februari 2021

Volgens de Financial Times behoort ze nu tot de twaalf meest invloedrijke vrouwen en ze staat in de Bloomberg top 50 van mensen die een bijzondere prestatie hebben geleverd in 2020. Tsai Ing-wen (1956) – sinds mei 2016 president van Taiwan – werd in januari vorig jaar herkozen ... lees verder »

De honingpotten van Beijing; De Groene 10 december 2020

Terwijl de wereld worstelt met de coronapandemie en de nasleep van de Amerikaanse verkiezingen, bouwt Beijing rustig verder aan zijn macht in de Verenigde Naties. Met grote gevolgen, vooral voor de mensenrechten. Kan het Westen het tij nog keren?  https://www.groene.nl/artikel/de-honingpotten-van-beijing groene VN China 1 zw:groene VN China ... lees verder »

Recensie boek 'Heeft China al gewonnen?' van Kishore Mahbubani; Crowdblog China2025; 30 november 2020

In zijn boek ‘Heeft China al gewonnen?’ verliest Kishore Mahbubani zich in een verbijsterende bewondering voor de groeiende macht van Beijing.  https://china2025.nl/kishore-mahbubani-heeft-china-al-gewonnen-recensie/ lees verder »

'Europa moet kleur bekennen in de Koude Oorlog met China'; De Groene; juli 2020

De nieuwe veiligheidswet in Hongkong, die de vrijheden van inwoners ondermijnt, is slechts een van de vele heftige gebeurtenissen waarbij China is betrokken. President Xi Jinping waant zich onaantastbaar. Hoe moet Europa hiermee omgaan? https://www.groene.nl/artikel/china-duldt-geen-tegenspraak Foto: Hongkongers houden ... lees verder »

Den Haag en de China strategie 2; De Correspondent; 9 oktober 2019;

https://decorrespondent.nl/10612/nu-wordt-ook-den-haag-ongemakkelijk-van-chinas-oprukkende-macht/153019076056-9ba2c47c lees verder »

Explainer over Huawei; De Correspondent; 29 juni 2019

https://decorrespondent.nl/9662/kun-je-nog-met-een-gerust-hart-een-huawei-telefoon-kopen-en-nog-tien-vragen-over-het-omstreden-chinese-techbedrijf/139320609956-12695960 lees verder »

China strategie Den Haag (1); De correspondent; 17 mei 2019

https://decorrespondent.nl/9510/waarom-de-nieuwe-china-strategie-van-nederland-geen-strategie-is/137128855380-b5d74cfd   lees verder »

De correspondent; 18 februari 2019; China als 'systeemrivaal'

https://decorrespondent.nl/9186/eindelijk-zegt-het-bedrijfsleven-openlijk-dat-china-een-bedreiging-vormt-constateren-europese-politici-tevreden/132456957468-a2b2721d   lees verder »

De Correspondent; 29 november 2018

https://decorrespondent.nl/8920/nederland-rolt-de-rode-loper-uit-voor-china-maar-denkt-te-weinig-na-over-de-gevolgen/128621386960-7dae8413   lees verder »

De Correspondent; 22 november 2018

https://decorrespondent.nl/8916/china-deelt-havens-en-wegen-uit-de-prijs-je-politieke-onafhankelijkheid/128563709208-a2834e39   lees verder »

Alleen onder dwang zal 'superster' Kim de mensenrechten verbeteren; One World juni 2018

Cartoon: The New York Times https://www.oneworld.nl/achtergrond/alleen-door-dwang-zal-superster-kim-mensenrechten-verbeteren/ lees verder »

Black Mirror in Shanghai; One World mei 2018

Een persoonlijke gedragsscore moet van Chinezen voorbeeldige burgers maken. In Shanghai zijn de eerste tekenen van Big Brother 2.0 al zichtbaar...https://www.oneworld.nl/mensenrechten/black-mirror-in-shanghai-social-credit-score/ lees verder »

De Chinese draak valt maar niet om; Fondsnieuws maart 2017

Het is het wonder van China: al jaren wordt de ineenstorting van de economie voorspeld omdat het land gebukt gaat onder torenhoge schulden. En toch gebeurt het niet. https://www.joanveldkamp.nl/bestanden/fondsnieuws.pdf      lees verder »

China pikt beledigingen en gebral van Trump niet; Het Parool januari 2017

https://www.joanveldkamp.nl/bestanden/trumpparool.pdf lees verder »

China speelt met vuur; Europa houdt zich op de vlakte - Volkskrant augustus 2015

https://www.volkskrant.nl/opinie/china-speelt-met-vuur-europa-houdt-zich-op-vlakte~a4119312/     lees verder »

China Power!; Amsterdam University College; November 2014

China Power! A blessing or a curse? For more info check:  https://www.auc.nl/news-events/events-and-lectures/content/lectures/wit-2014-2015/10/joan-veldkamp.html lees verder »

The role of the state & politics in the Asian business landscape; University of Maastricht; November 2014

Guest lecture at the Business School of Economics in Maastricht In Japan and China, companies and authorities are more closely linked than in the Netherlands. What is the historic background? What are the consequences for foreign competitors? Which forces are endangering the economies of the two ... lees verder »

Elsevier; Roepen in het duister; Over Noord en Zuid Korea; juli 2011

Via illegale radio-uitzendingen vanuit Seoel, proberen gevluchte Noord-Koreanen hun landgenoten in het stallinistische Noorden moed in te spreken. Maar de hongersnood en de angst voor de strafkampen werken verlammend. Omverwerping van het misdadige regime lijkt kansloos, zonder ingrijpen van buitenaf. 'Er heerst totale onmacht'.fotobijschrift: ... lees verder »

Elsevier; Stiekem bidden tot Jiessu, in Shanghai; 7 mei 2011

Uit angst voor een revolutie zijn niet alleen mensenrechtenadvocaten, schrijvers en kritische kunstenaars vogelvrij in China. Ook gelovigen die niet zijn aangesloten bij de officiële kerk, moeten het ontgelden. Het groeiend aantal Chinese thuiskerken is gewaarschuwd.'We moeten niet te groot worden, want dan krijgen we last.'Op de binnenplaats ... lees verder »

Elsevier; 'Tot in mijn tenen voelde het onprettig'; interview met Henrike Langbroek van Hema China; 7 mei 2011

Ze ging met haar man mee naar China en zocht zelf een baan. Nu is Henrike Langbroek (31) de baas van het Hema kantoor in Sjanghai. 'Hier is het veel normaler dat een vrouw hoofd is van een productielijn.'Foto: Frans SchellekensToen Henrike Langbroek (31) en haar echtgenoot Dolf Joekes van de ... lees verder »

Elsevier; 'Slangenbloed, daar word je dapper van'; interview Mattheus Cox van Ciparo in China; 5 maart 2011

Aan de verkoop van software viel in China geen droog brood te verdienen, merkte Mattheus Cox (47). De ondernemer ontdekte dat handel in oud papier veel lucratiever is. 'Mij gaat het om het avontuur.'Mattheus Cox (47) had vroeger twee dromen: ondernemer worden en veel reizen. In 1992 handelde hij ... lees verder »

Elsevier; 'Kim Jong-il kweekt angst'; interview met B.R. Myers; 23 oktober 2010

Noord-Korea-kenner Brian Myers voorspelt dat er nog meer provocaties zullen volgen uit Pyongyang. Maar uiteindelijk zal het regime instorten.Brian Reynolds Myers (47), is politiek analist en hoogleraar aan de Dongseo Universiteit in Zuid Korea. Dit jaar schreef hij het boek The cleanest Race: How North Koreans See Themselves ... lees verder »

Elsevier; Pappen en nathouden (China - Noord Korea); 23 oktober 2010

Peking wringt zich in allerlei bochten om zijn Machiavellistische buurman Kim Jong-il niet tot orde te hoeven roepen. Want dat zou tot onrust in China kunnen leiden.Noord-Korea wordt ook wel de meeste Machiavellistische staat ter wereld genoemd. Met zijn amorele en oorlogszuchtige gedrag, weet dictator Kim Jong-il steeds weer de buurlanden ... lees verder »

Elsevier; 'Voor ons is de gestegen yuan een bedreiging'; interview met ondernemer Gijs de Bruin; 9 oktober 2010

Met niks vertrok Gijs de Bruin (40)twaalf jaar geleden naar China, nu heeft hij met zijn zakenpartner Nic Pannekeet drie bedrijven en driehonderd man in dienst.Foto: Frans Schellekens Toen Gijs de Bruin (40) in 1998 in Sjanghai arriveerde, had hij net genoeg geld op zak om de eerste maanden ... lees verder »

Elsevier; Peking houdt poot stijf; 2 oktober 2010

Voor Amerika is de maat vol. China moet zijn goedkope munt opwaarderen en snel ook. Maar de Chinezen wijzen op de falende Amerikaanse economie.Wie de Chinese kranten er op naslaat zou bijna denken dat de relatie tussen China en de Verenigde Staten beter is dan ooit. Op de bijeenkomst van de Verenigde Naties, vorige week, wisselden de Chinese premier ... lees verder »

Elsevier; Chinese boeren omarmen de viool; 7 augustus 2010

Het boerendorp Donggaocun, iets buiten de Chinese metropool Peking, is veranderd in een van de grootste werkplaatsen voor snaarinstrumenten ter wereld. 'We hebben nu een beter bestaan'.Tussen de weilanden liggen clusters ommuurde boerderijen van rode baksteen en overal scharrelen kippen rond. Bij een schuur staat een ezel zijn longen uit zijn ... lees verder »

Elsevier; Vooruitkomen in de stadsjungle Sjanghai; drie families over hun leven in modern China; 10 juli 2010

De revival van SjanghaiGeen plek ter wereld heeft zo’n roemrucht verleden als Sjanghai. Vooral Engelsen en Fransen leden een decadent bestaan in het ‘Parijs van het Verre Oosten’, dat was gebouwd met winsten uit de opiumhandel. De stad was bezaaid met danszalen, bordelen en ... lees verder »

Elsevier; interview Iman Stratenus TNT; ' Aziaten vinden het zielig als je kwaad wordt'; 24 juni 2010

Iman Stratenus; foto: Frans SchellekensRegelmatig staat Iman Stratenus (39) op zijn hoofd om tot nieuwe inzichten te komen. De General Manager van TNT Express China is yoga adept en behoort tot de gevorderden. ‘Ik werkte een paar jaar als consultant bij McKinsey waar de sfeer zeer competitief ... lees verder »

Elsevier; Roestvrije troon; interview kunstenaar Ronald Westerhuis in China; 8 mei 2010

Vier maanden werkte Ronald Westerhuis(38) in China intensief aan een collectie sculpturen, lampen en ‘tronen’ van roestvrij staal. Onlangs werd zijn expositie geopend in de prestigieuze kunst- en antiekhandel Hong Merchant in Sjanghai. Foto: Frans SchellekensOude stukken stonden zij aan zij met glanzend ... lees verder »

Elsevier; China-Amerika: woede is even gezakt; 8 april 2010

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad en zijn ayatollahs blijken, onbedoeld, goede matchmakers te zijn. Want het dreigend gevaar uit Iran, dat zijn nucleaire ambities niet wil opgeven ondanks forse internationale druk, drijft China en Amerika weer in elkaars armen. Juist op het moment dat de twee grootmachten, over en weer, flink met modder ... lees verder »

Elsevier; Gezocht in China: rijke schoonzoon; 1 april 2010

Veel jongeren in Sjanghai hebben het te druk om een geschikte huwelijkskandidaat te vinden. Dat doen hun ouders wel voor hen.‘Mijn dochter is software specialist, verdient een uitstekend salaris en we hebben een groot familiehuis in het centrum van Sjanghai’, zegt meneer Zhou trots, terwijl hij wijst op foto’s van een knappe ... lees verder »

Elsevier; Chinese huizenbubbel; 6 februari 2010

Huizenprijzen in Chinese steden stijgen explosief. Krijgt de regering de speculanten op tijd onder controle of dreigt een nieuw Dubai?Lu Wenwen is headhunter in Shanghai. In 2004 kochten zij en haar man een appartement in de nieuwbouwwijk Pudong, voor bijna 50 duizend euro. De ouders van haar man betaalden het hele bedrag. ‘Toen kostte een vierkante ... lees verder »

Japan

'Wij zijn een doelwit'; Okinawa is een speelbal van de geopolitiek; De Groene 6 april 2023

Het Japanse eiland Okinawa, met zijn Amerikaanse legerbases, betaalt volgens de bewoners een hoge prijs als het in de regio tot een gewapende strijd komt tussen China en Amerika. Hun woede richt zich op Tokio https://www.groene.nl/artikel/wij-zijn-een-doelwit okinawa 1 okinawa 2 okinawa 3 okinawa 4 okinawa ... lees verder »

Een politieke moord in een pacifistisch land; De Groene; 11 april 2022

De moord op ex-premier Shinzo Abe kan verstrekkende gevolgen hebben; krijgt Japan dan toch een echt leger?   Foto: Yuichi Yamazaki; Getty Images https://www.groene.nl/artikel/een-politieke-moord-in-een-pacifistisch-land lees verder »

Grote bezorgdheid over Olympische Spelen; De Groene; 2 juni 2021

Gaan de Olympische Spelen door? Niet als het aan de Japanse bevolking ligt. Maar het IOC houdt voet bij stuk: de Spelen zullen veilig zijn. De financiële belangen zijn groot. Foto: Mascottes Miraitowa en Someity (Olympics en Paralympics)https://www.groene.nl/artikel/in-japan-groeit-de-bezorgdheid-over-de-olympische-spelen lees verder »

Wind en zon in plaats van kernenergie; VK 18 april 2013

Sinds de kernramp in Fukushima ageren steeds meer Japanners tegen kernenergie. Natuurlijke bronnen zijn een prima alternatief, vinden zij.foto: Nikki ChristodoulouTOKIO - 'Genpats Iranai! Genpats Yamero!' Oftewel: 'We hebben geen kernenergie nodig! Weg ermee!' Pal tegenover de ambtswoning van premier Shinzo Abe is de harde kern neergestreken van ... lees verder »

Stress groter gevaar dan straling; VK 13 maart 2013

De gevolgen voor de lichamelijke gezondheid van omwonenden van de getroffen kerncentrale in Japan, vallen mee. Zegt arts Kanazawa. Toch blijven de inwoners van het gebied bang. Volkskrant 2 maart 2013 (pdf) lees verder »

'Ons hele leven draait nog steeds om straling'; VK 12 maart 2013

De plaats Minamisoma kreeg de volle laag, toen Japan in maart 2011 werd getroffen door een aardbeving, een tsunami en een kernramp. Twee jaar later voelen bewoners zich in de steek gelaten door de autoriteiten. 'Mensen wonen hier omdat ze geen keuze hebben.'Ooit was Haramachi een van de mooiste wijken van Minamisoma. Met glooiende velden, ... lees verder »

Baan belangrijker dan gezondheid; VK 6 maart 2013

Werknemers van de Dai-ichi centrale in Japan, waar in maart 2011 een kernramp plaatsvond, sjoemelen met stralingsapparatuur. Anders raken ze hun baan kwijt Volkskrant 6 maart 2013 (pdf) lees verder »

'We weten dat we daar nooit meer kunnen wonen'; VK 2 maart 2013

Bijna twee jaar na de kernramp neemt de woede in de getroffen gebieden alleen maar toe. Boeren zijn hun bestaansrecht kwijt. Ze krijgen de gederfde oogst deels vergoed, mits ze zwijgen. Protest wordt in de kiem gesmoord. Volkskrant 2 maart 2013 (pdf) lees verder »

De Volkskrant; Meedogenloze Yakuza op sloffen; 30 juni 2009

Een nieuwe wet moest de Japanse maffia eronder houden. Maar de yakuza past zich aan, als een bacterie die resistent wordt. Foto: Nikki Christodoulou Zwetende mannen en vrouwen met yukata’s (zomerkimono’s) aan, persen zich door de straten van de volkswijk Asakusa. Tijdens het jaarlijkse matsurifestival torsen ze tempels (mikoshi’s) op ... lees verder »

De Volkskrant; Japanse homo kiest voor dubbelleven; 16 juni 2009

Trouwen en een gezin stichten zijn in Japan de norm, en bevorderlijk voor carrièrekansen. Maar voor homostellen gaat dat nog niet opEen zaterdag per maand is de hippe club Warehouse in hartje Tokio het domein van de homoseksuele man. Deze ‘Ring’ feesten worden nog steeds druk bezocht, ondanks de economische crisis. Rond ... lees verder »

De Volkskrant; Gewend om alles met elkaar te delen; 4 juni 2009

De meeste Japanse gezinnen wonen, alle welvaart ten spijt, in een piepklein appartement en slapen met z’n allen in de huiskamer. In het slaapkamertje huis opa. Tokio - Kayoko Furuya (37) zwaait breed lachend haar voordeur open. Met haar man en haar zonen Kaisei (7), Sojirou (11) en Shigetaka (14) woont ze in de binnenstad van Tokio, in ... lees verder »

De Volkskrant; In een luxeauto op de weg omlaag; interview Masaru Tamamoto; 15 april 2009

Hij levert ongezouten kritiek op zijn vaderland. Om uit de crisis te komen moet Japan op de schop, zegt Masaru Tamamoto. Tekenen van wanhoop zijn overal zichtbaar.Yokohama - Masaru Tamamoto(52), de Japanexpert verbonden aan het World Policy Institute, wijkt in veel opzichten af van zijn landgenoten. Hij liep op ... lees verder »

De Volkskrant; 's Ochtends in de rij voor een paar crackers; 25 maart 2009

De crisis verspreidt zich als een inktvlek. Veel mensen merken de gevolgen, ieder op zijn eigen manier. Zo ook Masao Noguchi. Hij is een van de velen Japanners die hun baan de afgelopen maanden verloren. foto: Nikki Christodoulou Masao Noguchi (47) steekt een filterloze sigaret op, ongeveer het enige product dat nog steeds ... lees verder »

De Volkskrant; In de ban van stuiterende balletjes; 25 februari 2009

Voor veel Japanners is de gang naar de pachinko-automaat, een razend populaire gokmachine, net zo gewoon als het doen van boodschappen. En in deze tijd van crisis blijven ze gaan. In de compacte wijk Sazazuka in Tokio struikel je over de buurtrestaurants, kapperszaken en winkeltjes die veelal onder de metrorails liggen. En over de ... lees verder »

De Volkskrant; Buraku's zijn nog altijd te min; 20 januari 2009

De wonderlijkste vorm van discriminatie in Japan is gericht tegen de Burakumin. Ze zijn honderd procent Japans maar hebben de pech uit ‘verkeerde buurten’ te komen en af te stammen van de voormalige onderklasse.Foto: Nikki ChristodoulouOsaka - ‘Mijn broer zou gaan trouwen, de ceremonie was al gepland en de feestzaal geboekt. ... lees verder »

De Volkskrant; Airin in Osaka; dumpplaats voor verschoppelingen; 1 december 2008::

De Japanse economie stevent af op een recessie. Dat betekent nog meer ellende voor de bezitlozen, waarvoor nu al nauwelijks geld is.foto: Nikki ChristodoulouOsaka - In de overdekte hal van de sociale dienst, in de gevreesde wijk Airin in Osaka, liggen honderden smoezelige mannen op stukken karton voor zich uit te staren ... lees verder »

De Volkskrant; De Japanse Hostess; bewonderd en beschimpt; 16 oktober 2008

De Amerikaanse Lea Jacobson (27) werkte onder de naam Daisy drie jaar in het Japanse nachtleven, zo beschrijft zij in haar boek Bar Flower. 'Het gaat niet om de seks maar om de verbeelding.' Foto: Nikki Christodoulou Tokio - ‘Als iemand me herkent ben ik meteen weg!’ Zegt Lea Jacobson (27) zenuwachtig, terwijl ze ... lees verder »

De Volkskrant; 'He schatje, wat is je bloedgroep?' ; 30 september 2008

‘He Babe, wat is je bloedgroep?’ Dit mag een tamelijk wonderlijke vraag zijn in het Westen. Maar in Japan is het een doodnormale manier om elkaar beter te leren kennen.En van het antwoord kan veel afhangen. Want veel Japanners zijn ervan overtuigd dat de bloedgroep, ofwel ketsueki-gata, bepalend is voor iemands karakter ... lees verder »

De Volkskrant; De vergeten verwoesting van Tokio; 16 augustus 2008

Atoombommen deden Japan capituleren, op 15 augustus 1945. Maar enkele maanden eerder werd 60 procent van Tokio verwoest door 'gewone' bommen. Slachtoffers klagen de autoriteiten alsnog aan.‘Eenmaal weer bij bewustzijn bleek ik onder een berg mensen te liggen. Toen ik me daar uit had gewurmd en om me heen keek was de wereld onherkenbaar ... lees verder »

De Volkskrant; Onder het oog van de politie bloeit de prostitutie in Japan

Prostitutie is officieel verboden in Japan maar onder toeziend oog van de politie bloeit de sector als vanouds. Bordelen opereren er onder de dekmantel badhuis, gezondheidsclub of restaurant. Osaka/Tokio - Als de nacht valt in de volkswijk Tobita Shinchi in Osaka, openen de kleine bordelen hun luiken en veranderen ze in aantrekkelijke ... lees verder »

Elsevier; Sprong in het verleden: Decima; 31 mei 2008

De Hollandsche begraafplaats en het gerestaureerde handelseiland Decima maken de bewogen historie van de Japanse stad Nagasaki tastbaar. Hollanders speelden daarin een belangrijke rol. Hendrik de Wijn was gezagvoerder van het Nederlandse koopvaardijschip Willem en Clara, dat in 1856 uit Batavia vertrok om specerijen naar Japan te vervoeren. Hij ... lees verder »

De Volkskrant; De Rode onderbroeken lonken; 12 april 2008

In Sugamo zijn geen prestigieuze glaspaleizen of luxe winkels zoals in de rest van Tokio. Hier heerst de sfeer van vroeger. Bejaarden kopen wandelstokken, gebloemde schorten, en: de rode onderbroek.Iedere doelgroep heeft zijn eigen territorium in de metropool Tokio. Zo ook de senioren die graag verpozen in Sugamo. Deze vriendelijke wijk in het ... lees verder »

De Volkskrant; Leven in wereld van maids en manga's; 18 maart 2008

Jongvolwassenen en jongeren in Japan hullen zich in hun vrije tijd in kleren afkomstig uit een fantasiewereld. Om even écht 'anders' te zijn.Otome Road in de wijk Ikebukuro is een bedevaartsoord voor vrouwelijke fans van mangastrips. Op een gewone zondagmiddag verdringen deze otaku female geeks, zoals ze inmiddels worden genoemd, ... lees verder »

De Volkskrant; 'Heil voor de Japanse keizer en discipline'; 12 februari 2008

Op de dag dat Japan het bestaan van de natie herdenkt, pleiten ultranationalisten tegen buitenlandse invloed en vóór meer nationale trots. ‘Het is vandaag precies 2668 jaar geleden dat keizer Jimmu de Japanse natie stichtte. Laten we de dappere voorouders herdenken die ons altijd beschermden tegen buitenlandse ... lees verder »

De Volkskrant; Japans vermaak: linkse hoeken en vliegende knieën; over K-1; 10 december 2007

De Nederlander Semmy Schilt won zaterdag voor de derde keer de K-1 World Grand Prix-finale in Japan. Daar is de vechtsport populair, hele families komen kijken.foto: Nikki ChristodoulouEr klinkt een harde knal door de Yokohama Arena en de naar schatting dertigduizend toeschouwers veren op van hun stoelen. Vuurwerk ... lees verder »

De Volkskrant; Tweederangsburgers; 10 december 2007

De Koreaanse wijk Utoro in de Japanse stad Uji diende na de Tweede Wereldoorlog als een toevluchtsoord voor ex-dwangarbeiders. Nog steeds worden zij behandeld als tweederangsburgersfoto: Nikki ChristodoulouHet is niet moeilijk om de Koreaanse wijk Utoro te ontdekken in de Japanse stad Uji, vlakbij Kyoto. Aan de rechterkant van de hoofdweg ligt een ... lees verder »

De Volkskrant; Yakuza-dochter Shoko Tendo: 'Met Jigoku op mijn rug voel ik me vrij'; 20 oktober 2007

Verkracht en verslaafd geweest aan speed. Maar gangsterdochter Tendo klaagt niet. Rondom de Yakuza, de Japanse maffia, hangt een waas van romantiek door de erecodes die de syndicaten in acht nemen en de geheime rituelen. Yakuzaleden worden gevreesd en gehaat maar boezemen ook ontzag in. Ze zijn ... lees verder »

De Volkskrant; Dure Hobby - over hostbars voor vrouwen; 10 oktober 2007

In Kabukicho, de rosse buurt van Tokyo, drijven veel nachtclubs op gastheren die vrouwelijke klanten ontvangen. Die steken zich, om hun gastheer te kunnen blijven bezoeken, soms diep in de schulden.Foto: Nikki ChristodoulouIn de drukke straten van Kabukicho, de rosse buurt die in Tokyo vlak bij de kantorenwijk Shinjuku ligt, is ... lees verder »

De Volkskrant; In een Japanse tempel mag je slapen, drinken en spelen; 29 augustus 2006

In de boeddhistische tempel van Zenryu Arita, in de Japanse stad Kanazawa, mogen gasten logeren, eten, drinken en feesten. Vooral Nederlanders zijn er welkom.In een stille buurt in de Japanse stad Kanazawa ligt tussen parkeerplaatsen en gedenkstenen de boeddhistische T?gakuji-tempel van de priester Zenryu Arita (46). ... lees verder »

De Volkskrant; Onaanraakbaar door gesmolten huid; 6 augustus 2007

Deze week is het 62 jaar geleden dat er atoombommen vielen op Hiroshima en Nagasaki. In de documentaire White Light/Black Rain, vertellen slachtoffers over de verschrikkingen. Ze worden nog steeds gediscrimineerd in Japan.In augustus 1945 was de oorlog overal in Japan en verder was er eigenlijk niets meer. Veel kinderen hadden niet eens ... lees verder »

De Volkskrant; Internetcafé redt onderbetaalde Japanner; 25 juni 2007

Onderbetaalde werknemers in Japan zoeken hun toevlucht tot internetcafés om te slapen. Driekwart functioneert als hotel.Het is acht uur ‘s avonds en dringen geblazen in een portiek in een winkelstraat bij Kamata station in Tokio. Mannen van alle leeftijden met een rugzak of weekendtas wachten geduldig op de lift. Op ... lees verder »

De Volkskrant; Veertig jaar vast in Japans dodencellen; 30 april 2007

Japans juridische systeem ligt onder vuur. Ruim 95 procent van de verdachten bekent schuld, maar doet dat onder zware druk. Het tragische verhaal van de taxichauffeur die in 2002 werd veroordeeld voor twee verkrachtingen, is het recentste voorbeeld van rechterlijke dwaling in Japan, waar steeds meer van dit soort gevallen aan het ... lees verder »

De Volkskrant; De Japanse dakloze draagt een aktetas; 19 maart 2007

Armoede, werkloosheid, bedelen, zwerven. Op al die ellende rust in Japan een zwaar taboe. Maar zelfs in de mondaine wereldstad Tokio zie je overal daklozen: in parken, onder viaducten en langs rivieroevers. Een sociaal vangnet is er nauwelijks. Op een mooie, zonnige winterdag lijken de straten in Sanya, een van de armste buurten van ... lees verder »

De Volkskrant; Dromen verkopen; over de geisha´s; 29 maart 2007

Geisha´s vermaakten in Japan vanouds hun gasten met zang, dans en conversaties. Hun wereld leek er een van hard werken, maar ook van glitter en glamour. Door het boek van een voormalige geisha is die mythe nu verleden tijd.De meeste westerlingen ontlenen hun beeld over geisha’s aan de film Memoirs of a Geisha en het gelijknamige ... lees verder »

De Volkskrant; In Sumo-ring is er maar één koning; 24 februari 2007

Sumoworstelaars leiden een Spartaans bestaan. Ze worden tijdens trainingen zelfs afgerost om hun krachten te ontdekken. Maar wie de top bereikt, is een superster in Japan. Heer en meester is de Mongool Asashoryu.De Sumo-stal Sadogatake, waar worstelaars worden opgeleid en de gevorderden trainen, lijkt een gewoon woonhuis in een doorsnee ... lees verder »

De Volkskrant; Nog maar een kind op de peuterschool - over ontvolking Japanse platteland; 5 februari 2007

Het Japanse platteland ontvolkt. De afname van de bevolking van Japan treft vooral dorpen als Tachiomata, 220 zielen groot.Kilometers lang is er geen enkel teken van leven, hoog in de besneeuwde bergen in Japan. Dan voert de steile klim opeens langs een betonnen pomphuis dat is gekanteld. Twee jaar ... lees verder »

De Volkskrant; Verslaafd aan de blauwvintonijn; 26 januari 2007

Blauwvintonijn wordt steeds schaarser. Zelfs grootverbruiker Japan neemt stappen tegen overbevissing.Om vijf uur ´s nachts heerst er topdrukte op en nabij de vismarkt Tsukiji in Tokio, waar de eerste restaurantjes al zijn geopend. De ‘sushimasters’ zwaaien met hun messen en bieden hun klanten de allerverste vis.Op de kades ... lees verder »

De Volkskrant; Kale rotsen fel begeerd in Oost Azie; 20 december 2006

Het rommelt al jaren in de Oost Chinese Zee en de Japanse Zee, waar de strijd om land, vis en vooral fossiele brandstoffen, in volle gang is. De grensgeschillen tussen Japan en de buurlanden Rusland, China en Zuid Korea hangen als een molensteen om de nek van de Japanse premier Shinzo Abe. Die verbetert graag de diplomatieke betrekkingen ... lees verder »

De Volskrant; Zelfmoordgolf onder Japanse jeugd; 18 november 2006

In Japan neemt het aantal zelfmoorden onder tieners die worden gepest, epidemische vormen aan. De afgelopen weken maakten vijf scholieren een einde aan hun leven en ontving het Ministerie van Onderwijs negentien brieven van kinderen die het van plan zijn.‘Tijdens onze laatste wandeling samen zei Katsumi tegen me: ‘Het belangrijkste ... lees verder »

De Volkskrant; Gekweld Japan herwaardeert zijn Samoerai; 22 juni 2006

Buren kennen elkaar niet meer, leiders met een winner-takes-it-all-mentaliteit plegen fraude. Japan luidt de noodklok en grijpt terug naar ´bushido’, de erecode van de samoerai Foto: corbis Japan is in de ban van Bushido - de erecode van de zo gerespecteerde samoeraistrijders. De moraalridders avant-la-lettre, stonden voor oprechtheid, ... lees verder »

De Volkskrant; Over Kabuki theater en interview met speler Ebizo; 1 juni 2006

Iedere beweging, toonhoogte en kleur heeft betekenis in Kabuki - het traditioneel Japanse theater dat alleen mag worden vertolkt door mannen. De 22-jarige speler Ichikawa Ebizo XI verkreeg er een sterrenstatus mee. ‘Ik wil vooral de jonge generatie verleiden.’foto: Hugo GlendinningHet is een hele klim naar het ... lees verder »

De Volkskrant; Japanse heeft liever een hondje dan 'n baby; over de vergrijzing; 2 juni 2006

Veel jonge Japanse vrouwen hebben liever geld, een lover en een hond, dan een baby. Japan heeft een probleem: de bevolking begint te slinken.Je ziet ze overal lopen in de Japanse steden: charmante, modieus geklede vrouwen, met dure merktassen en de nieuwste mobiele telefoons, die ze de hele dag bespelen. ... lees verder »

De Volkskrant; Employees in Japan buitelen over elkaar heen; 11 april 2006

Een bezoek aan de Tokyo Tower - een oranjekleurige kopie van de Eiffeltoren - biedt op een heldere dag niet alleen een adembenemend uitzicht op de stad en Mount Fuji. Het geeft ook een goed beeld van de chique vorm van verborgen werkeloosheid in Japan, de tweede economie ter wereld.Na het kopen van een toegangskaartje brengt ... lees verder »

De Volkskrant; Japanse vrouw stopt haar man in geluiddichte cabine; 28 februari 2006

Ze maken een hoop rotzooi en lawaai, ze zeuren en commanderen, en veel vrouwen zijn ze liever kwijt dan rijk. De gepensioneerde echtgenoot heeft in Japan bepaald geen goed imago. Sodaigomi heet-ie in de volksmond, ofwel grof vuil. Japanse vrouwen hebben zoveel last van die thuiszittende onruststokers, dat ze allerlei ... lees verder »

De Volkskrant; Banzai! klinkt het uit de luisprekers - over de omstreden Japanse Yasukunitempel; 25 februari 2006

Bezoeken van de Japanse premier Koizumi aan de omstreden Yasukunitempel hebben de verhoudingen met de buurlanden vergiftigd. Japan verpest zo voorgoed zijn relaties met buurlanden, stellen critici. Maar Koizumi’s beoogde opvolger Shinzo Abe wil de bezoeken niet staken. Op het eerste ... lees verder »

De Volkskrant; Vrolijke jeugd eindigt bruut in Noord Korea; 14 januari 2006

TOKIO - Japan eist dat Noord-Korea twee geheim agenten uitlevert. Ze zijn verantwoordelijk voor de ontvoering van zeker vijf Japanners, eind jaren zeventig, onder wie de 13-jarige Megumi. Familiegeluk op de negende verdieping van het warenhuis Lumine, in een buitenwijk van Tokio, waar foto’s te zien zijn van de kindertijd ... lees verder »

De Volkskrant; In Tokio is kerst een sprookje; 21 december 2005

Ook het niet-christelijke Japan houdt van kerstextravagantie. De commercie pakt groots uit in Tokio. Maar de gemiddelde Japanner is terughoudend en smijt dit jaar niet met geld. Tekst: Tokio - Als de avond valt verandert het winkel- en uitgaanscentrum Roppongi Hills een plaatje. Over het Moripark ligt een deken van lichtjes die langzaam ... lees verder »

Een politieke moord in een pacifistisch land; 11 juli 2022; De Groene

De Moord op de Japanse ex-premier Shinzo Abe kan verstrekkende gevolgen hebben en leiden tot een echt leger.  https://www.groene.nl/artikel/een-politieke-moord-in-een-pacifistisch-land lees verder »

diversen

Spitsbergen: van walviswalhalla tot geopolitieke hotspot; De Groene 11 juli 2024

Op Gods Genade voortfoto: Bert van HaagenMassaal trokken de walvisvaarders in de zeventiende en achttiende eeuw naar de wateren bij Spitsbergen. Totdat de 'koningin van de zeedieren' bijna was uitgeroeid. De Noorse eilanden zijn ook nu weer van internationaal belang. 'De Koude oorlog is hier terug'. PDF artikel:  ... lees verder »

Geef ouderen hun zelfbeschikkingsrecht terug! Het Parool; 25 mei 2020

https://www.parool.nl/columns-opinie/geef-ouderen-de-ruimte-om-zelf-risico-te-nemen~be1554161/ lees verder »

Broers in business; FD Persoonlijk 25 april 2016

Als kind vochten ze elkaar de tent uit, maar eenmaal volwassen kunnen ze het zo goed met elkaar vinden dat ze samen een bedrijf runnen. Het kan nog altijd hard tegen hard gaan, maar het vertrouwen in elkaar is diep. Broers over hun ondernemingen. Foto: Martin Dijkstra https://fd.nl/fd-persoonlijk/1147601/broers-in-business lees verder »

Mijn museum en ik; FD Persoonlijk; april 2015

De aankoop van één kunstwerk was het begin van een verzameling. Die verzameling smeekte erom tentoongesteld te worden. En dus kwam er een museum. Drie eigenaren over hun privémusea. Fotografie: Arjan Bronkhorst https://fd.nl/Print/Bijlage/Persoonlijk/1100840/mijn-museum-en-ik Nihon no Hanga In de entree van museum Nihon no hanga ... lees verder »

De schatkamer van Galerie Lemaire; Het Parool; PS; 21 mei 2005

Louis Lemaire, zijn kinderen Trees en Frits en kleindochter Finette verzamelden in tachtig jaar tijd zo’n 14.000 foto’s, van alle kunstvoorwerpen die ooit hun galerie in etnografica passeerden. Het Metropolitan Museum of Art in New York acht het archief van grote waarde en kocht het onlangs aan.Jaren bleven ze onontdekt, de duizenden ... lees verder »

Reportage Nepal; Het goede doel: geen kiespijn; AD Magazine; 19 juni 2004

De hulpverlening ondergaat een metamorfose. Steeds meer mensen maken niet langer klakkeloos een bedrag over naar een anonieme organisatie, maar willen zelf betrokken zijn bij hulpprojecten.Hoe primitief de leefomstandigheden ook zijn - het gros van de Nepalese boerenbevolking woont in een lemen huis zonder water, gas en elektra ... lees verder »

Koning pretpark - ondernemer Henny van der Most; AD Magazine; 15 maart 2003

Van de kerncentrale in Kalkar maakte hij een kermis. Nu heeft hij grootse plan nen met een Navo-opslagterrein. Ondernemer Henny van der Most (54) investeert in leuke dingen voor de mensen.Het limburgse dorp Gulpen stond op het program, waar hij wilde kijken naar de boedel van een failliete speeltuin. Daarna zou hij doorvliegen ... lees verder »

Trots op Heeze; Elsevier; 8 september 2001

Nu half Nederland in een rijtjeshuis woont, lijkt het niets meer uit te maken waar dat huis precies staat. Voelen mensen zich dan nog wel verbonden met hun woonplaats? In Heeze gebeurt wat overal gebeurt: na het wantrouwen volgt de verbroedering. Oude dorpeling en import vinden elkaar in de dorpstrots.Het dorp Heeze ligt zo'n tien kilometer ten zuidwesten van ... lees verder »

De stad van Olie; Vrij Nederland; 2000

Met zijn zelfgebouwde camera stond hij in dakgoten, beklom kerktorens en hing met ingenieuze constructies uit ramen. Jacob Olie fotografeerde het snel groeiende Amsterdam van rond de vorige eeuwwisseling. Het Gemeentearchief wijdt de komende maanden een overzichtstentoonstelling aan zijn werk. Fenneken Veldkamp en Joan Veldkamp over leven en werk van hun betovergrootvader.De ... lees verder »